Tidligere vinnere av Best i Tekst

Lars Aarønæs mottar ærespris på Best i Tekst-konferansen 2020

Mannen bak den populære Facebook-gruppen «Språkspalta» ble tydelig overrasket da han forstod at det var nettopp han som hadde vunnet årets ærespris på tekstkonferansen Best i Tekst.

Best i Tekst-konferansen 2020

Aarønæs ante fred og ingen fare da han ble invitert til årets Best i Tekst-konferanse for å bli intervjuet på scenen om arbeidet sitt innen språkformidling. Mot slutten av intervjuet ble språknestoren gledelig overrasket da jurymedlem i Best i Tekst, Christine Calvert, annonserte at Aarønæs hadde fortjent årets ærespris.

– I dag ble jeg virkelig lurt. Men det skjedde på en særs hyggelig måte, deler vinneren med Språkspaltas medlemmer torsdag kveld. Aarønæs selv mener at æren skal deles med Facebook-gruppens medlemmer.

Språkspalta engasjerer

I 24 år skrev Lars Aarønæs Språkspalta i Norsk Journalistlags fagblad, Journalisten. Da papirutgaven ble nedlagt, fortsatte han arbeidet i en Facebook-gruppe som siden har blitt svært populær. Her diskuterer gruppens 39 000 medlemmer daglig det norske språk.

I juryens begrunnelse står det:

«Språknestor Lars Aarønæs har i en årrekke gjort seg bemerket innenfor tekstbransjen i Norge. Han har gjennom atskillige utgivelser formidlet kunnskap om språket i alle dets fasetter – alltid på en forståelig og uhøytidelig måte. Og ikke minst, Aarønæs har bygd opp Facebook-gruppen Språkspalta, som med sine 39 000 medlemmer har bidratt til at folk landet rundt diskuterer – og engasjerer seg i – språkets utvikling og natur.»

Språkrådets direktør stod på scenen

Under årets konferanse fikk deltakerne servert ferske tips, triks og erfaringer fra kunnskapsrike foredragsholdere. Åse Wetås, direktør i Språkrådet, holdt et engasjerende foredrag om hvordan språk kan bygge tillit.

– Språket vårt er en katedral, og det er vår viktigste infrastruktur, fortalte hun.

Deltakerne fikk også en oppfordring om å benytte seg av Språkrådets svadagenerator og en tydelig melding om å skrive i klarspråk slik at leseren forstår budskapet i teksten.

Dette er Best i Tekst

Best i Tekst-konferansen har siden 2013 jobbet for å skape blest rundt nettsidetekster. Et typisk bedriftsnettsted har tekster innenfor flere sjangre. Men skaper de interesse for leseren? Det er viktig å huske at nettsidetekster faktisk blir lest.

– Nettsidetekster er langt viktigere for virksomhetens suksess og omdømme enn mange er klar over. Både det elendige og det briljante har en signaleffekt som er undervurdert av mange, sier administrerende direktør i Samtext og initiativtaker til Best i Tekst-konferansen, Trond Samstad.

Fagjuryen består av Christine Calvert, foredragsholder og forfatter, Nina Furu, fagbokforfatter og leder for Nettredaktørskolen, Trond Samstad, administrerende direktør i Samtext, og Knut Grønli, kommunikasjonsrådgiver og direktør i Grønli Gruppen.

BEST I TEKST 2019 – disse stakk av med seieren!

Vinnerne av Best i Tekst-prisene 2019 ble kåret på Best i Tekst-konferansen på Felix konferansesenter 24. januar.

Beste selgende tekst

Vinner: Komplett

«Et forbilledlig stykke innholdsmarkedsføring som både forklarer et emne og selger inn gode, konkrete produktråd. Formen er ujålete, direkte og tvers igjennom troverdig for sin målgruppe, med akkurat passe grad av relevant sjargong.»

Komplett
Vinnerne av årets «Beste selgende tekst» tar imot diplom og blomster.

Hederlig omtale i kategorien beste selgende tekst:
Coolstuff og Møbelringen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
En glad gjeng på Møbelringen mottar hederlig omtale og blomster.

Beste informative tekst

Vinner: Regnskogfondet

«En informativ og engasjerende tekst som trekker oss inn i materien med «mysterier» som virkemiddel. Vinneren har levert flere sterke kandidater i flere år, men denne teksten tar kaka! Drømmeaktige bilder og blomstrende språk beveger både hjerte og hode hos leseren, samtidig som man ikke et øyeblikk renonserer på informasjonsverdien.»

Regnskogfondet
Regnskogfondet gjentok bragden fra 2017 og stakk nok en gang av med seieren i kategorien Beste informative tekst.

Hederlig omtale i kategorien beste informative tekst:
Melk.no og DNB Eiendom

Melk.no.
En av de tre beste informative tekstene i 2018 ble skrevet av Melk.no.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
DNB Eiendom fikk både diplom, blomster og hederlig omtale for sin informative tekst.

Beste egenbeskrivelse

Vinner: Himmelhøy

«En personlig og «luftig» tekst som berører, deler avsenderens verdier og formidler gleden over livet i tretoppene. Hele juryen fikk lyst til å reise, og vi ble også trukket inn i de andre sidene for å lære mer.»

Himmelhøy
Himmelhøys «Om oss»-tekst var årets beste egenbeskrivelse.

Hederlig omtale i kategorien beste egenbeskrivelse:
Hvasser Asparges og Søstrene Grene

Hvasser Asparges
Hvasser Asparges var også blant de som hadde en knallgod egenbeskrivelse i 2018.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Søstrene Grene mottok hederlig omtale for sin personlige egenbeskrivelse.

Lurer du på hvem som står bak det flotte kunstverket vinnerne av Best i Tekst mottar? Her får du et lite innblikk i ord- og bildekunstner Tommy Hansens virke.

BEST I TEKST 2017 – disse stakk av med seieren!

Vinnerne av BEST I TEKST-prisene 2017 ble kåret på Best i Tekst-konferansen 19. januar 2017. De tre vinnerne og finalistene som fikk hederlig omtale, ble feiret med blomster, kake og bobler i glasset, og mottok jubel fra en fullsatt sal med tekst- og kommunikasjonsfolk.

Beste selgende tekst

Vinner: Mattid

«I denne teksten selges det med sjarm, med tone of voice, og med tekst, bilder og video i en skjønn forening. Matkasseproduktene er mange i markedet for tiden, men denne teksten evner å få både enkeltprodukt og leverandør til å skille seg positivt ut. Juryen liker også bruken av handlingsknapper både i topp og bunn av teksten.»

Mattid
Camilla Hager, daglig leder i HvabeHager As, stod bak vinnerteksten til Mattid for beste selgende tekst.

Hederlig omtale i kategorien beste selgende tekst:
Jif og Obos

OBOS Nye Hjem
OBOS Nye Hjem mottar diplom og blomster fra Trond Samstad.

Beste egenbeskrivelse

Vinner: Brimiland

«Vinneren tar oss med på en reise inn i naturen og setter våre sanser i spill. Teksten er gripende og fasinerende. Vi får lyst til å oppleve dette landet som ikke finnes i kart eller atlas. Vakker nynorsk fremmer skildringen av landet, som også har etablert sine verdier i egen grunnlov.»

Brimiland
Brimiland mottok prisen for beste egenbeskrivelse.

Hederlig omtale i kategorien beste egenbeskrivelse: Sørlandschips og Adecco

Sørlandschips
Kategoridirektør Markus Matsson tar i mot diplom og blomster for Sørlandschips.

Beste informative tekst

Vinner: Regnskogfondet

«Dette er en informasjonstekst som gjennom punktvis oppsummering og tydelige handlingsknapper hjelper leseren å gå fra maktesløshet til handling i en av verdens miljøkriser. Et kortfattet og tydelig språk, kombinert med lett tilgjengelige fordypningsmuligheter, gjør dette til en forbilledlig tekst som ikke bare informerer, men også inspirerer til konkret handling.»

Regnskogfondet2
Gaute Johansson Gaarder og Ida Breckan Claudi fra Regnskogfondet mottok prisen for beste informative tekst.

Hederlig omtale i kategorien beste informative tekst: Making Waves og Idium

Beste blogginnlegg

Vinner: Sterke streker

«En interessevekkende tittel dro juryen inn i dette blogginnlegget, hvor noe som alle synes er skremmende, blir skrevet om med fintfølende og befriende humor. En enstemmig jury satte pris på godt språk, artig og annerledes bruk av metaforer og to merknader på slutten som var, for å si det banalt, prikken over i-en.»

Sterke streker.
Torgeir Wittersø Skancke er mannen bak bloggen Sterke streker.

Hederlig omtale i kategorien beste blogginnlegg: Forfatterfrue og Baard Fiksdal

Alle bilder © Solveig Bakken

BEST I TEKST 2016 – disse stakk av med seieren!

Vinnerne av BEST I TEKST-prisene 2016 ble annonsert på slutten av fagkonferansen på Stratos 21. januar. Både vinnere og topp tre nominerte i hver kategori ble feiret med diplomer og blomster – og ikke minst en hyggelig stund med bobler i glasset etter selve prisutdelingen.

Beste selgende tekst

Trigger
Camilla Kim Kielland og Christopher Henriksen fra Trigger mottar prisen på vegne av Vossafår.

Topp tre nominerte i kategorien Beste selgende tekst: DialekttestenOatly og Highway 1 av Nettavisens Reisetips.

Beste blogginnlegg

Vinner: Dollhouse

Dollhouse
Lene Hval er kvinnen og den skarpe pennen bak Noras Dollhouse.

Topp tre nominerte i kategorien Beste blogginnlegg: Dollhouse, Boredekksarbeiderfrue og Strekhjerte.

Beste informative tekst

Vinner: Mannheimer

«Hva gjør du når det stormer i sosiale medier? Vinnerteksten forklarer hvilke krefter som er i sving, og hvordan bedriftsledere bør forholde seg til dem. Teksten er oversiktlig, språklig god og åpenbart godt researchet. Juryen setter spesielt stor pris på den strukturerte listen med tips på slutten av saken.»

Mannheimer vant Beste informative tekst 2016.
Lene Bergmann i Mannheimer takker for prisen fra Bergen.

Topp tre nominerte i kategorien Beste informative tekst: MannheimerG-sport og Plapre.

Beste egenbeskrivelse

Vinner: Ernö

«Dette er en fryd å lese. En personifisering av bedriften leder oss gjennom en tekst med glimt i øyet, og skaper en relasjon som trigger til videre kontakt. Vi ønsker å bli bedre kjent med både personen og bedriften.»

Ernö

Topp tre nominerte i kategorien Beste egenbeskrivelse 2016: ErnöMeny og Eldorado.

BEST I TEKST 2014 – disse stakk av med seieren!

Vinnerne av BEST I TEKST-prisene 2014 ble kåret på Best i Tekst-konferansen 22. januar 2015. De tre vinnerne og finalistene som fikk hederlig omtale, ble feiret med blomster, kake og bobler i glasset, og mottok jubel fra en fullsatt sal med tekst- og kommunikasjonsfolk.

Beste informative tekst

Vinner: Kreftforeningen

«Kreftforeningens tekst om kreftforskning er et mesterstykke innen forskningsformidling, med enkel og tydelig språkbruk i et felt som ellers er preget av fremmedgjørende fagsjargong. Juryen mener teksten både informerer, engasjerer og vekker følelser. Det tydelige etterlatte inntrykket er at kreftforskning nytter.»

Kreftforeningen
Kreftforeningen vant prisen for Beste informative tekst. Prisen ble tatt i mot av webredaktør Marte Gråberg og informasjonssjef Marianne Andersen.

Hederlig omtale i kategorien Beste informative tekst: Agder Energi og Altibox

Beste egenbeskrivelse

Vinner: Min Butler

«Min Butler har utviklet et rent og enkelt nettsted hvor teksten står i fokus. Innholdet er preget av den menneskelige stemmen, og Om oss-teksten er ikke noe unntak. Teksten er en enkel og tydelig egenpresentasjon som sier det den skal uten fiksfakserier.»

Min Butler
Inger Margrethe Nordqvist fra Min Butler takker for prisen Beste egenbeskrivelse.

Hederlig omtale i kategorien Beste egenbeskrivelse: vaffel&gevir og Agder Energi

Beste selgende tekst

Vinner: 08877.no TrioVing

«Åpningsteksten på siden om elektronisk dør- og vindussikring er en meget god, selgende tekst, som raskt trekker brukeren inn og engasjerer. Når vi leser, føler vi både på behovet og på løsningen, og vi får lyst til å kjøpe tjenestene som beskrives. Juryen liker også at siden er bygget opp med toppfokus på en slik tekst, og mener det gjør både argumentene og verdiforslaget tydelig.»

08877.no TrioVing
Morten Svensen tok i mot prisen for Beste selgende tekst som TrioVing vant for nettsiden 08877.no.

Hederlig omtale i kategorien Beste selgende tekst: Gründertrening og Min Butler

Hederlig omtale

Carl Wilhelm Vedvik for bloggen CarlWilhelm.no

«Denne bloggens tekst om innholdsmarkedsføring er meget vellykket. Fordi den både svarer på søk og egner seg til spredning i sosiale medier, er den faktisk god innholdsmarkedsføring av emnet innholdsmarkedsføring. Juryen gleder seg til å lese mer av den unge forfatteren i årene som kommer.»

CarlWilhelm.no
Carl Wilhelm Vedvik fikk hederlig omtale for sin blogg om innholdsmarkedsføring.

Alle bilder © Revers Produksjon

Lerum vant BEST I TEKST-prisen 2013

Det ble Lerum som gikk av med seieren i konkurransen om beste nettsidetekst 2013!

I juryens begrunnelse heter det: «Denne teksten får fram sjølve sjela til Lerum-konsernet – han osar av tradisjon, kunnskap og kvalitet. Teksten fortel ei god historie, samstundes som han er kort og konsis og formidlar mykje informasjon med få ord. Juryen set særskild pris på at Lerum har valt å skrive teksten på nynorsk. Dette gjev teksten ei lokal tilknyting. Verdiane «Ekte, stolt og ærleg» kunne like gjerne ha gjeldt teksten som verksemda.»

– Dette var en hyggelig overraskelse. Det er ekstra moro at vi som profilerer oss på nynorsk, når opp i denne konkurransen. Vi skriver alle tekstene våre selv, og det gjør at vi får frem Lerum-sjelen i det vi kommuniserer, sier Trine Lerum Hjellhaug, administrerende direktør i Lerum.

De nominerte til prisen «BEST I TEKST» omfatter både store og kjente norske bedrifter og offentlige organisasjoner, og små og mindre kjente firmaer. Blant alle disse fikk klesprodusenten Stormberg, reisebyrået Berg-Hansen og Fredskorpset hederlig omtale av juryen.

 

– Vi ønsker å skape blest rundt «Om oss»-tekster fordi de er langt viktigere for virksomhetens omdømme enn mange er klar over. Derfor har vi tatt initiativet til BEST I TEKST, prisen som utdeles til den virksomheten som har skapt en virkelig godt skrevet tekst som engasjerer oss, sier Trond Samstad, administrerende direktør i Samtext.

Les Lerums vinnertekst her!

Les om kunstneren bak BEST I TEKST-prisen 2013

For ytterligere informasjon, kontakt Trond Samstad:

906 09 946

trond@bestitekst.no

Lerum fabrikk
Lerum prisoverrekkelse.
Lerum
Lerum prisoverrekkelse
Stormberg
Fredskorpset
Berg-Hansen

The Six Golden Rules of Writing: Read, read, read, and write, write, write.”

Ernest Gaines